Аз и брекети – три месеца с брекети - хранене, хигиена, козметика.


Здравейте, 

Скоро не съм се включвала с нова статия в блога, защото просто времето не ми стига. Обещах ви да споделя повече за брекетите, затова днес си отделям време и пиша следващите редове. 

Преди няколко седмици събрах информация за брекетите и я споделих в Инстаграм, а днес продължавам с останалата + въпросите, които ми зададохте.

Какво е нужно преди поставянето? Защо брекети, а не алайнери? Поставяне и първи дни след поставянето. Всичко това може да прочетете в поста ми в Инстаграм. Оставям линк.

Хранене 

Ортодонтът ми препоръча да премина на диета. Да изключа газираното, снаксове и всякакви подобни, които се лепят по зъбите. Твърдите храни трябва да са само на ситни резенчета, но така или иначе първия месец такива храни са невъзможни за похапване. Известно време трябва да избягвам и лимоните. Ето какво похапвах аз през първите 2, 3 седмици: крем супи (от картофи, броколи, червена леща и т.н.), кисели и млека (+често си приготвях мляко с бисквити и така хапвах сладко), смутита, намачкани банани, втората седмица опитах и доста добре сварен ориз, разнообразявах и с домати с моцарела или сирене. В общи линии това е. Нищо твърдо и нищо за дъвчене. 

След три месеца, спокойно мога да кажа, че свикнах и хапвам всичко, за което в първите седмици не можех и да помисля. 

Почистване.

Колкото по-често, толкова по-добре. Използвам три четки- електрическата четка от Philips използвам веднъж в седмицата, за да полирам. Имам две четки, които използвам ежедневно (по няколко пъти) – една за основно почистване, специално за брекети с къси и дълги косъмчета и една малка, с която почиствам между зъбите и около брекетите. Използвам две пасти за зъби (редувам ги) и всички са за заздравяване на емайла и предпазване от кариеси. След като почистя с паста за зъби, жабуря с вода за уста, задължително БЕЗ АЛКОХОЛ. Купих си и крем за зъби, който използвам за финал, вечер след като почистя с двете четки и водата за уста, нанасям крема на всички зъби, от всички страни, не изплаквам и не приемам течности след това до сутринта. Целта на крема отново е да заздрави емайла и да предпази от разрушаване и кариеси. Периодично използвам и крем за венци.

Козметика:

Вода за уста не мога да препоръчам, защото първата, която избрах за себе си, оцвети зъбите и около лепилото на брекетите, затова я изхвърлих в сега тествам нова, но все още нямам впечатления.

Споделям ви пастите, които използвам и препоръчвам:

Sensodyne Pronamel ми е фаворит. Укрепва емайла, защита от кариеси, облекчава чувствителността и предпазва от ефектите на киселинната ерозия;

Еlmex Enamel Professional e вторият ми фаворит. Тя също неутрализира вредните киселини, укрепва зъбния емайл и предотвратява образуване на зъбен кариес; 
Ето ги и кремовете:Weleda Salbei Zahnfleischbalsam балсам за венци "Градински чай". Кремът е срещу възпаления, укрепване, успокояване на венците.Тези три артикула поръчах от parfimo.bg и бяха на много промоционални цени. Проверих и все още са на много ниски цени. Оставила съм линкове (от които не печеля) за ваше улеснение. 

Вече започнах да свиквам. В началото ми беше трудно да се възприема, но вече ми стават симпатични. Към лечението включихме и ластици, които трябва да сменям по 3-4 пъти на ден. Струваше ми се много сложно, но вече ги поставям със затворени очи. Свиквам и с храненето, като много внимателно подбирам храната и дъвча бавно, защото имах разлепяне на брекет и то цели три пъти. Нямам друго интересно за споделяне. Приключвам с това - Ако се чудите дали да поставите, направете го!  Ако имате някакви въпроси, пишете ми тук или в Инстаграм и аз ще се опитам да съм полезна с каквото мога! 
За повече въпроси или просто, за да си обменим полезни съвети, може да ме откриете в Instagram , Facebook и YouTube

No comments