Защо е важно да играем с децата си


Когато играем с децата си, това не е просто игра, ние ги запознаваме със света! Въвеждаме ги във всичко ново и непознато, всяко движение, звук, мимика и предмет са изключително интересни за мъниците. Важно е да се наслаждаваме на всеки миг с тях, да не спираме да ги прегръщаме и да ги даряваме с любов, защото за правила и разпоредби ще имаме достатъчно време!

Веднъж прочетох някъде съвет, чрез който лесно ще разберем с какво искат да играят децата ни. Просто трябва да вземем бебчето на ръце и да разгледаме внимателно домът ни, всяка стая и всеки предмет. Оставяме ги да огледат и докоснат всичко, което им се стори интересно. Докато те изследват ние им обясняваме историята и предназначението на предмета, върху който са фокусирани.


Най-лесно в началото е да оставим детето по гръб и над него да предложим различни играчки, шалчета, връзки, дрънкалки(като активна гимнастика). Всички ще бъдат опипани, а по този начин мъниците ще използват ръцете си и ще се координират.

Важно е да оставяме децата всеки ден поне за малко по корем. Мускулите им са слаби и по този начин те укрепват. Освен укрепване на мускулите, вратлето им ще стане по-здраво, ще започнат да стоят на лакти, да се обръщат и ще проходят по-лесно. Ако поставите играчки пред бебето на постелката, това ще го насърчи да се опита да ги вземе. Това е голям стимул за напредък в двигателните му умения.

След като вече стоят изправени и са по-стабилни, можем да използваме техниката с играчките, за да ги стимулираме да се движат и да се опитват сами да си ги вземат. Да се придържат за мебелите и да се приближават до целта, докато не направят първата крачка.

Много образователни и полезни са игрите с нанизване и редене. Вдигайте кули и нареждайте фигурки, например. Така не само усъвършенствате фините им двигателни умения, но и разговаряте с тях, обяснявате процеса, давате похвали и общувате. Всичко това ще помогне на вашето бебе да развие езиковите си умения. 
Най-важното е да сте заедно и да се забавлявате!

За повече въпроси или просто за да си обменим полезни съвети, може да ме откриете в Instagram , Facebook и YouTube

No comments